Blog

ReStart τον Μάιο!

Kudos σε όλους τους πελάτες, φίλους, συνεργάτες μας αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες που έμειναν δυνατοί και πιστοί στο επιχειρηματικό τους όραμα τις περασμένες 8 εβδομάδες. What a game!

Ο Μάιος μας καλεί τώρα να κάνουμε Restart, να μην χάσουμε δυνάμεις και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε ο καθένας μας την νέα πραγματικότητα.

‘Ηταν πολύ δύσκολες οι εβδομάδες που πέρασαν. Δεν χρειάζεται να τις περιγράψουμε. Μπήκαν “μέσα στο πετσί μας” και μας άλλαξαν. Συγχαρητήρια σε όλους που βάλατε τόση προσπάθεια & δύναμη να κρατήσετε τις επιχειρήσεις σας, να βρείτε νέους τρόπους να εξυπηρετείτε, να μεταφέρετε εμπορεύματα εγκαίρως, να προσφέρετε δωρέαν υπηρεσίες, να μάθετε νέα πράγματα, να ξανα-σχεδιάσετε το παρόν!

Για να το κάνουμε ξεπεράσαμε όλοι τον εαυτό μας πολλές φορές και μετά ξανά άλλες τόσες. Κι έτσι κάναμε ένα ή περισσότερα βήματα για να περάσουμε “την γέφυρα του Covid” που μας περιγράφει πολύ ωραία στο μανιφέστο τους η ομάδα & φίλοι της Vivid Vibes.

Την “γέφυρα του Covid” λοιπόν την περνάμε σιγά-σιγά όλοι και μαζί της περνάμε την αλλαγή και μαθαίνουμε. Όπως μας την εξηγεί, μέσα από το μανιφέστο της η Vivid Vibes, ενώνει 2 σημεία: την before covid-19 εποχή (b.c.) με την after covid-19 εποχή (a.c.). Ανάμεσα στα 2 άκρα βρίσκεται όλη η δουλειά, η επιχειρηματική προσπάθεια και η αλλαγή μας στις συνθήκες covid: 

 • Τα πλάνα και τα σενάρια που κάναμε και θα ξανα-κάνουμε
 • Η προσπάθεια μας να μην χάσουμε τον σκοπό μας (Purpose) σαν εταιρία ή σαν ομάδα 
 • Η καθαρότητα μυαλού αλλά κι επικοινωνίας που χρειάστηκε να έχουμε (και θα συνεχίσει να χρειάζεται)
 • Η ταχύτητα που δείξαμε στην λήψη έκτακτων αποφάσεων (θα συνεχιστεί επίσης)
 • H επικοινωνία με τους ανθρώπους μας. Ακόμα κι εκείνη η “καλημέρα, τι κάνεις” όταν δεν υπήρχε δουλειά
 • Η αλήθεια που λέμε με ειλικρίνεια κι αυθεντικότητα
 • Η ανάγκη να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους μας αλλά και τους συνεργάτες μας έχοντας τους κοντά μας
 • Τα νέα skills που αποκτούμε για να αντιμετωπίσουμε την νέα εποχή και τις τεράστιες προκλήσεις της
 • Η αλλαγή επιχειρησιακής κουλτούρας που ήρθε απότομα και χωρίς να την περιμένουμε. Βλέπουμε να επιταχύνονται αλλαγές στην δουλειά μας που δεν περιμέναμε ότι θα συμβούν τόσο γρήγορα, κι ας τις είχαμε στο μυαλό μας.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια τώρα ακόμα πιο δυνατά, ξεσκονίζουμε ράφια για την Δευτέρα, θυμόμαστε όσα μάθαμε, αλλάζουμε και προσαρμοζόμαστε γρήγορα. Είναι σίγουρο ότι δεν θα βρούμε τους ίδιους πελάτες και τις ίδιες συνήθειες. Γι’αυτό δεν επαναπαυόμαστε και σκεφτόμαστε συνεχώς τι θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους πελάτες μας και την δουλειά μας. Νέες ιδέες που, ναι, σε άλλη περίπτωση δεν θα εφαρμόζαμε. Μερικά παραδείγματα:

 • Να ενθαρρύνουμε τα προγραμματισμένα ραντεβού, αν στην επιχείρηση μας χρειάζεται περισσότερος χρόνος με τον πελάτη (πχ επιχειρήσεις που σχετίζονται με εκδηλώσεις Γάμου-Βάπτισης). Δεν θα μπορέσουμε πιθανά να εξυπηρετήσουμε όλο τον κόσμο εγκαίρως, με τους νέους περιορισμούς, μπαίνοντας ο καθένας στο κατάστημα οποιαδήποτε στιγμή.
 • Αν έχουμε κατάστημα με ένδυση (ειδικά γυναικεία μόδα) να δημιουργήσουμε μικρά video με τα best sellers μας, σε αντιπροσωπευτικά νούμερα, για να τα δείξουμε φορεμένα και να μην χρειαστεί δοκιμή από τον πελάτη.
 • Να ορίσουμε περισσότερες ζώνες κράτησης (αν είμαστε στην εστίαση) για να αντισταθμίσουμε τα μειωμένα τραπέζια. Στο εξωτερικό συνηθίζεται πολύ οι βραδινές κρατήσεις αν είναι σε 2 ή και 3 ζώνες πχ  8-10 & 10-12.
 • Να έχουμε παραλαβές παραγγελιών (πχ catering, επιδιορθώσεις, ειδικές παραγγελίες) να ορίσουμε ειδική ώρα ώστε αυτοί οι πελάτες να μην επιβαρύνουν το σύστημα όταν έρχονται οποιαδήποτε ώρα θέλουν.

Οι ιδέες μπορεί να είναι πολλές και σε κάποιες μπορεί να χρειάζεται και λίγο η βοήθεια της τεχνολογίας. Η αλήθεια είναι το ξέσπασμα του covid-19 έκανε ακόμα πιο φανερή την ανάγκη χρήσης ψηφιακών μέσων (Digital). Ας τελειώσουμε λοιπόν κι εκείνο το site, ας ξεκινήσουμε να στέλνουμε newsletters που το είχαμε στο πλάνο, να κάνουμε καλύτερη εκείνη την σελίδα μας στο Facebook. Γιατί το Digital θα είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μας και βοηθός μας στις νέες συνθήκες.

Κι όχι μόνο βοηθός. Το Digital Marketing είναι εργαλείο ανάπτυξης των μικρών επιχειρήσεων κι ένα μέσο να μένουμε σταθερά σε επαφή με το κοινό μας και νέους υποψήφιους πελάτες. Αν δεν το έχετε πολύ καθαρό στο μυαλό μας μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας “Digital Marketing & μικρές επιχειρήσεις” και να καταλάβετε καλύτερα τα ωφέλη του.

It is a new journey, ride on!